Nem fogunk hányni A hobbittól a stúdió szerint

Nem fogunk hányni A hobbittól a stúdió szerint

News

December 13-án, egy nappal az amerikai premier előtt érkezik a magyar mozikba Peter Jackson Gyűrűk ura-előzménytrilógiájának első darabja, A hobbit: Váratlan utazás. A fantasy műfaj rajongói azonban félelemmel vegyes várakozással tekintenek az opuszra, mivel több cikk is állítja, hogy a filmben alkalmazott újszerű technológia szó szerint gyomorforgató.

A hobbitot ugyanis számos mozi úgynevezett HFR 3D formátumban vetíti, tehát minden másodpercben dupla annyi képkockát láthatunk, mint amit eddig a filmvásznon megszokhattunk. A beszámolók pedig arról szólnak, hogy a túlságosan részletgazdag és gyors képinformációt nehezen tudja feldolgozni a néző, így a film pörgősebb jelenetei hányingert okozhatnak. A Warner Brothers stúdió hivatalos közleményben igyekszik cáfolni a híreszteléseket.

„Sokszor levetítettük már teljes egészében A hobbit: Váratlan utazást HFR 3D-ben, és a visszajelzések rendkívül pozitívak voltak. Több ezer ember látta a filmet ebben a formátumban, közülük senki nem jelezte, hogy a két névtelen internetes forrás által leírtakhoz hasonló panaszai lennének. Egyetértünk a filmkészítőkkel, akik szerint HFR 3D filmtörténelmi előrelépést jelent, és örömmel várjuk, hogy világszerte megoszthassuk a moziba járó közönséggel a történetmesélés új módját.” – nyilatkozta a stúdió szóvivője, majd a biztonság kedvéért hozzátette, hogy A hobbit: Váratlan utazást hagyományos 2D és 3D verziókban is vetítik a mozik. Mi azért megjegyeznénk, hogy a közleményben emlegetett „névtelen források” mellett megbecsült filmes portálok jó nevű újságírói is szóba hozták Róka komát az első hivatalos kritikákban.