Oscar-esélyes dalok

Oscar-esélyes dalok

News

Ugyan a 85. Oscar-díjátadó gála jelöltjeit csak január 10-én hirdetik ki, az Amerikai Filmakadémia már nyilvánosságra hozta azt a 75 dalból álló listát, amelyből a testület tagjai kiválasztják a jelölteket.

Többek között elnyerte az Akadémia tetszését Adele Bond-főcímzenéje, a Skyfall, amelynek kapcsán megjegyezhetjük, hogy Bond-betétdal a széria ötven éves fennállása alatt eddig még sosem nyert Oscart – bár a jelölésig már több 007-es dalszerző is eljutott. Szintén esélyes lehet az aranyszobrocskára Katy Perry, akit a Part of Me című dokumentumfilmjének egyik daláért, a Wide Awake-ért nominálhatnak. A Florence and The Machine együttes is a díj közelébe juthat a Hófehér és a vadászhoz íródott szerzeményével. Másodszor is Oscar-jelölt lehet Jon Bon Jovi, aki a Stand Up Guys című gengszterfilmhez komponált zenét.

A bevett gyakorlatnak megfelelően az összes jelentősebb animációs filmből, így a Merida, a bátorból, a Rontó Ralph-ból, a Loraxból, a Madagaszkár 3-ból vagy a Jégkorszak 4: Vándorló kontinensből is jelölhetnek dalt, és műfajából kiindulva természetesen jó eséllyel indul A nyomorultak című musical is. A legtöbb dalt, szám szerint négyet Quentin Tarantino Django elszabadul című rabszolgás westernje csempészett fel a listára. Továbbá olyan nevek is ácsingózhatnak az Oscarra, mint az Arcade Fire, Norah Jones, a Black Keys vagy éppen Rufus Wainwrigth. A teljes listáért klikk ide!

Nagy versenyre számíthatunk a színfalak mögött, hiszen az Akadémia szabályzatának megfelelően legfeljebb öt dal kerülhet fel a végső jelöltlistára. Az Oscar-díjátadót február 24-én tartják.