Milliárdos Hobbit

Milliárdos Hobbit

News

Amikor néhány éve Peter Jackson bejelentette, hogy három, egyenként háromórás filmet rendez J. R. R. Tolkien 300 oldalas regényéből, A Hobbitból, sokan nem értették, miért kell a monumentális Gyűrűk ura után ennek a rövidke előzménynek ekkora feneket keríteni. A cinikusabbak anyagi okokat sejtettek a háttérben, hiszen akár indokolt a trilógia a történet szempontjából, akár nem, három rész esetén nyilvánvalóan háromszor fizet a néző a mozipénztáraknál.

Hogy a közepes kritikai fogadtatásban részesült első Hobbit-mozi után mennyire lesz vevő a közönség a másodikra és a harmadikra, az idén és jövő decemberben kiderül. Mindenesetre a Váratlan utazás hatalmasat kaszált: a fantasyfilm globális bevétele most átlépte az egymilliárd dolláros álomhatárt.

Eddig tizenöt film büszkélkedhet tíz számjegyű bevétellel; a Tolkien-adaptációk közül A gyűrűk ura: A király visszatér került fel az örökranglistára. Elemzők szerint A hobbit: Váratlan utazás még megverhet egy szupersikeres szuperhőst, mielőtt végleg kikerül a mozikból: ha az érdeklődés nem csökken iránta, heteken belül lehagyhatja A sötét lovagot. Ám a világ legsikeresebb filmje továbbra is az Avatar, utolérhetetlennek tűnő 2,8 milliárd dolláros teljesítménnyel.