Néma franciázás és kómás félrelépés a Golden Globe-on

Néma franciázás és kómás félrelépés a Golden Globe-on

News

Idén 69. alkalommal adták át a Golden Globe-díjakat, amit a műsorvezető, a megosztó vicceiről ismert Ricky Gervais úgy jellemzett, hogy „Anglia legjobb komikusa vezényli le a világ második legnagyobb filmes díjátadóját Amerika harmadik legnézettebb tévécsatornáján”, majd kifejtette, hogy a műsor az Oscar-díjátadóval összehasonlítva olyan, mint Kim Kardashian Kate Middletonhoz képest: „hangosabb, ízléstelenebb, részegebb, és állítólag könnyebben megvásárolható”.

Ám filmes szemszögből nézve a Golden Globe-gála igazi jellegzetessége az, hogy külön-külön kategóriákban díjazza a vígjátékokat és a drámákat. A vígjátékoknál egy igazi retródarab, A némafilmes című, francia, fekete-fehér némafilm lett a nyerő, a drámáknál a kómába esett hűtlen feleség okozta traumát feldolgozó Utódok diadalmaskodott – mindkét nyertes filmet februárban csíphetitek el a magyar mozikban.

A kategóriagyőztes művek férfi főszereplői, Jean Dujardin és George Clooney is taroltak – utóbbi egyébként idén összesen két moziért négy kategóriában is jelölt volt: producerként, rendezőként és forgatókönyvíróként is nyerhetett volna. A hölgyeknél a valós személyek megformálása bizonyult nyerő taktikának: Meryl Streep a ’80-as évek brit miniszterelnökét, Margaret Thatchert játszotta díjat érdemlően A Vaslady-ben, Michelle Williams pedig az ’50-es évek szexszimbóluma, Marilyn Monroe szerepében aratott diadalt az Egy hét Marilynnel című opuszban. A rendezői díjat Martin Scorsese vehette át A leleményes Hugoért, ami A némafilmeshez hasonlóan szintén a filmgyártás hőskora idején játszódik.

A gála legfontosabb popzenei vonatkozása, hogy a legjobb betétdal díját Madonna vitte haza, aki saját rendezéséhez, a W.E. címre keresztelt királyi románchoz írta Masterpiece című számát.

A nyertesek teljes listáját itt böngészhetitek.