Will Smith ütős Oscarja

Will Smith ütős Oscarja

News

Minden idők legbotrányosabb Oscar-gálájaként vonulhat be a történelembe a március 27-i díjátadó, amelyen az Amerikai Filmakadémia tagjai 94. alkalommal díjazták kedvenceiket a Los Angeles-i Dolby színházban, 23 kategóriában. Az egyik díjat felkonferáló Chris Rock eleresztett egy ártalmatlannak szánt viccet Jada Pinkett Smith kopaszságáról, valószínűleg mit sem sejtve róla, hogy Will Smith feleségének egy betegség miatt hullott ki a haja. A feldühödött férj felment a színpadra, élő adásban megütötte a komikust, majd magából kikelve káromkodott. Mindezt úgy, hogy ő volt a legjobb színész kategória legfőbb esélyese, és nem sokkal később, az est folyamán valóban díjra is váltotta a jelölését a Richard király című sportdrámáért.

Az incidens szinte teljesen beárnyékolta az est további eseményeit, de ne feledkezzünk el róla, hogy egy magyar Oscar-díjasnak is örülhettünk: Sipos Zsuzsanna díszlettervező is átvehette aranyszobrát a Dűnében végzett munkájáért. A legjobb színésznő díját Jessica Chastain nyerte a Tammy Faye szemei című életrajzi filmért, az est fődíját pedig a hallássérült emberekről és hozzátartozóikról szóló dráma, a CODA vitte el.

A legjobb betétdal kategóriában Billie Eilish és bátyja, Finneas nyert a Nincs idő meghalni főcímdaláért, és élőben elő is adták a győztes Bond-slágert, a No Time to Die-t; a legjobb filmzene díját pedig Hans Zimmer nyerte a Dűnéért: a legendás zeneszerzőnek ez volt a második Oscar-díja, de most egy koncertje miatt nem tudott jelen lenni a díjátadón. A gála további zenei vonatkozása, hogy az est folyamán többek közt Beyoncé, Becky G és Luis Fonsi fellépését is élvezhették tévénézők milliói.

A nyertesek teljes listáját itt böngészhetitek.