Beyoncé egyetemi tanagyag lett

Beyoncé egyetemi tanagyag lett

News

Beyoncé nemcsak énekesnő, hanem egyenesen popdíva, napjaink egyik legnépszerűbb szexszimbóluma. Ez nagy dolog, mégsem olyan, ami miatt az emberrel kapcsolatban órát indítanak egy egyetemen, mert hát valljuk be, a tudományosságnak nem sok köze van mindezen érdemekhez. De Beyoncé mégis az órarend része lett, méghozzá a New Jersey-beli Rutgers egyetemen. Méghozzá Kevin Allred doktorandusz jóvoltából, aki a Women’s and Gender Studies, vagyis Női és nemi szerep tanulmányok keretében indított órát Politicising Beyoncé címen.

„Ez nem egy olyan óra lesz, amely Beyoncé politikai szerepvállalásával foglalkozik, vagy azzal, hogy hány alkalommal, és miért lépett fel Obama elnök beiktatási rendezvényein – írta Allred az egyetem honlapján. – Ő nyilvánvalóan határokat feszeget. Míg más előadók csupán zenéket jelentetnek meg, ő egy hatalmas narratívát alkot életéről, karrierjéről, személyiségéről.”

Az énekesnő szövegeit és videoklipjeit olyan afroamerikai nők írásaival fogják összehasonlítani a kurzuson, mint Alice Walker, aki feminista íróként az amerikai társadalom faji és nembeli konfliktusaival foglalkozik, vagy a női jogi aktivista Sojouner Truth, aki a 19. század elején dolgozott, és amúgy felszabadított rabszolganő volt. Kevin Allred azért döntött úgy, hogy órát indít Beyoncéról, mert míg nemi tanulmányokat folytatott, rájött, hogy ha tetszik, ha nem, a mai fiatalok szerepmodelljei egyértelműen a popsztárok. Az óra persze nem áll majd meg Beyoncénél, szó lesz még a zene más emblematikus alakjairól is, pl. a jazzénekesnő Billie Holidayről, Nina Simonról, de Lady Gaga is képbe kerül majd.

Járnátok erre az órára, mi?