Drake-re kiborult a zsidó klérus

Drake-re kiborult a zsidó klérus

News

Drake és bagázsa egy hatalmas, egyre durvuló partyban csapatja a HYFR dal videoklipjében, amivel valószínűleg senkinek nem lett volna semmi baja, ha nem éppen egy zsinagógában teszik mindezt. A videót, amelyben egy re-bar micvát, és az azt követő ünneplést láthatjuk, a Miamiban található Izrael Temploma iskolában vették fel. Mindez jól hangzik, de a zsidó papság cseppet sem örül ennek, sőt egyenesen szemtségtörőnek tartják az elkészült kisfilmet. Az Izrael Templomának elnöke, Ben Kuehne rabbi ezt a nyilatkozatot adta ki az ominózus videóról, miután az nyilvánosságra került:

„Az egész videó bizonyosan nem egyeztethető össze az Izrael Templomának hosszú történelmével és hírnevével, sem a Zsidó Reform mozgalom haladó hangnemével. Az Izrael Temploma semmilyen szempontból nem fogadja el, nem nézi el, és nem is támogatja Drake videóját, és egyáltalán nem is volt részese a produkciónak.”

Kuehne elismerte továbbá, hogy az viszont igaz, hogy ő engedélyezte Drake számára, hogy klipjét az ő zsinagógájában készítse el, hiszen azt remélte ettől, hogy a rapper hatására több zsidó fiatal eljár majd újra a templomba. Elmondta, hogy Drake csapata rendes bérleti díjat fizetett, hogy használhassák a létesítményt, és aláírták, hogy „nagyon tiszteletteljes módon” viselkednek majd, és azt is megígérték, hogy ezt minden résztvevőtől is megkövetelik. A szerződésben az is benne foglaltatott, hogy természetesen nem használhatják a zsinagóga tóráját, és hogy az épületben nem énekelhetnek profán dolgokat.

De azért nem mindenki érzi úgy, hogy Drake gúnyt űzött a zsidó vallásból. A zsidó rapper, Y-Love például nagyon is örül annak, hogy zenésztársa ilyen nyitottan áll a vallás kérdéséhez, és annak is, hogy Drake kipát visel a klipben. Szerinte ez a videó valóban segít majd a zsidó fiataloknak jobban kiálni vallásuk mellett.

Ti mit gondoltok? Szerintetek is szentségtörő, vagy inkább népszerűsító Drake klipje?